Les
WINDY 25 MIRAGE: Holder det den lover
Publisert av: Paul
09-nov-2006

Test 2006
Vår vurdering: 4
Windy 25 Mirage er den minste båten i Windy-familien. 25 foteren kom på markedet i det forrige århunderedet, og bærer en smule preg av det. Men båten har gode sjøegenskaper. Kvalitet virker god og detaljfinishen er utsøkt.
  • Skriv ut:
Båten er en daycruiser med klassisk innredning – rundsitter akter med mulighet for bord-oppsett, to seter i fartsretningen og soveplass pluss toalett i en minikabin under dekk.
 
Det store problemet til Windyen er at den rett og slett er for bra. Når du sitter i ly for fartsvinden, har en uanstrengt førerposisjon og skroget flater ut det aller meste er det lett å oppfatte båten som sedat. Det er når bølgene blir litt større og turen litt lengre du virkelig vil verdsette det fantastiske skroget. Windy plukker poeng, og mister poeng på tradisjonell trygghet. Båten er rett og slett ikke særlig spennende eller ufordrende å kjøre .- selv med en toppfart på 45 knop.
 
Sedat i 45 knop
Toppfarten oppnådde testbåten med en 320 hk bensinmotor. 45 knop er fort, men ikke oppsiktsvekkende, når en såpass liten båt har så mange verile bensingamper i skjerken. Noe av årsaken kan være at båten er bygd tungt, tradisjonelt og solid og har mye massivt treverk i innredningen. Fabrikken oppgir at Mirage veier 2200 kilo. Det er omtrent et halvt tonn mer enn mange av de tilsvarende store konkurrenter.
Den gode konstruksjonen og bunnsolide byggemetoden gjør at Mirage føles en smule sedat. Skroget sletter på en behagelig måte ut småbølgene. Litt mer kvapsete sjø takler båten så eksellent at den frister til å ekstremtrimme drevet for å oppleve hvordan båten ter seg med air-time under kjølen.
 
Helstøpt og trang
Over vannlinjen er Windy 25 Mirage tradisjonell, helstøpt og gjennomført. Løsningen med rundsitter akter gir en fin, sosial følelse om bord. Sittegruppen kan kompletteres med et bord som, når det ikke er i bruk, har sin faste plass i en innfelling i skottet ved siden av passasjersetet. Hvis alle sitter stille er det grei plass om bord, men cockpiten blir for trang i det øyeblikket noen har tenkt til å gjøre noe annet enn å nyte sitt glass champagne. Det er nemlig en kjøleboks om bord, under dørken i forkant av passasjersetet, plussen en vakker vask, men båten har ingen form for bysse. Den elegante, buete avslutningen mellom cockpiten og badeplattformen skjuler en letthåndterlig, todelt kalesje. Glanslakket treverk ser flott ut, men skaper et skille mellom cockpiten og badeplattformen som ikke er direkte praktisk når du skal fortøye eller bruke båten til vannsport.
 
Salong med skikkelige puter
Under dekk har Windy en minisalong med et elegant bord. Med noen håndgrep omgjøres salongen til soveplass. Tykke, stofftrukne puter gjør at soveplassen føles som en seng og ikke bare en brisk. Spyletoalettet er skjult under benken på styrbord side.
 
Sikker kontroll
Windy dashbordet er tradisjonelt og litt gammelmodig. Båten har et stort rom i forkant av rattet med plexsiplate til sjøkart, men det er ikke så enkelt å skjønne hvordan for eksempel en kartplotter kan monteres uten at det vil se litt provisorisk ut. Motorinstrumentene er lette å lese av og ratt, gir og gass er riktig plassert. 

Vindskjermen gir bra ly og sikten er god. Windy bruker vanlige seter med vippepute som gir støtte for baken hvis båten kjøres stående. Det fungerer greit, men det føles riktigere og mer komfortabelt å sitte og kjøre båten. Det forutsigbare, harmoniske og sjøsterke skroget sammen men fin kjørestilling, god kontroll og seter med skikkelig sidestøtte gir en trygg følelse – enten man er fører eller passasjer om bord i Windy 25 Mirage.
 

Vi er imponert over kvaliteten, sjøegenskapene, finishen og detaljene, men synes at cockpiten er trang og at det er upraktisk ikke å ha en gangvei til badeplattformen. En liten bysse hadde også gjort seg. Om båten forsvarer prislappen på en million kroner har vi ikke tatt stilling til.
 
Fart
Motor 5,7 liter V-8 Volvo bensin, 320 hk
Turtall Knop
1000    5,6
2000    11,4
2500    18,2
3000    25,0
3500    30,9
4000    36,3
4500    41,2
4850    45,0
 
Data
Lengde:            7,68 m
Bredde:            2,50 m
Vekt, ca:          2200 kg                         
Motor:              Bensin, 320 hk
Pris, 2006:        Kr 998 600